Liikuntamaa: Välineet.fi-osaston pyöräradalta voit löytää itsellesi kulkupelin kesäksi

Pyöriä Saariston Rengastiellä

Apuvälinemessujen yhteydessä 11.–13.5. Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä Liikuntamaassa on Välineet.fi-rata, jolla pääsee testaamaan erilaisia pyöriä.

Välineet.fi on liikunnan apu- ja toimintavälineiden vuokraus- ja lainaustoimintaa Suomessa harjoittavien toimijoiden yhteissivusto. Liikuntamaan Välineet.fi-pisteellä on Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAn ja Malikkeen välineitä.

SOLIA on hankkinut kaksi uutta tandempolkupyörää, jotka ovat kokeiltavissa messuilla. Toinen on perustandem ja toinen maastomallinen tandem, jonka sijoituspaikka tulee olemaan syksyllä Vuokatissa avattavassa SOLIAn uudessa toimipisteessä.

Myös käsipyöriä on Liikuntamaassa kokeiltavissa kahta erilaista: tavallista, maantieajoon suunnattua käsipyörää sekä sähköavusteista maastokäsipyörää. Lisäksi kokeiltavissa on Stricker-merkkinen pyörätuolin etuosaan kiinnitettävä käsipolkupyörä.

– Stricker on kätevä sellaisille, joille käsipyöräily on pääasiassa hyötyliikuntaa eli paikasta toiseen liikkumista. Strickerin voi jättää määränpäähän saavuttaessa pyörätelineeseen ja jatkaa pelkällä pyörätuolilla sisätiloihin. Tavallisen käsipyörän kanssa se ei luonnollisestikaan onnistu, sanoo SOLIAa koordinoiva Jukka Parviainen Paralympiakomiteasta.

– Kiinteärunkoisen käsipyörän ajo-ominaisuudet ovat huomattavasti Strickeriä paremmat ja sillä pääsee kovempaa, joten kuntoiluvälineenä peruskäsipyörä on mielekkäämpi, Parviainen jatkaa.

Nojapyörä

Myös SOLIAn nojapyöriä on Liikuntamaassa kahta erilaista. Toinen on painavampi ja isompi ja siihen on helpompi siirtyä pyörätuolista, toinen puolestaan matalampi ja urheilullisempi.

– Siinä missä käsipyörät ovat sopivia välineitä selkäydinvammaisille ja muille, joiden jalkojen toimintakyky on heikko, ovat nojapyörät hyviä ratkaisuja henkilöille, joilla on esimerkiksi osittainen selkäydinvamma, hemiplegia tai jokin muu tasapainoon vaikuttava vamma, Parviainen sanoo.

Nojapyörän sijaan voi harkita myös kolmipyörää. Sellainenkin on kokeiltavissa Liikuntamaan Välineet.fi-pisteellä.

SOLIAn välineet ovat pääsääntöisesti omatoimisesti liikkuville henkilöille suunnattuja, toki tandemin polkemisessa mukana on kaverikin. Malikkeen toimintavälineet ovat puolestaan pääasiassa sellaisia, joita käytetään avusteisesti. Välineet.fi-osastolla on esimerkiksi kokeiltavissa Malikkeen rinnakkain ajettava tandempyörä.

– Välineet.fi-radan vieressä on infopiste, jossa voi varata itselleen pyörän käyttöön kesälle, jos sopiva löytyy, Parviainen toteaa.

Lisätiedot välineistä ja vuokrausmahdollisuus osoitteessa Välineet.fi

Tutustu Liikuntamaan tarjontaan

Pyöriä Välineet.fi-radalla