Uusi luontoliikuntahanke edistää esteetöntä luontomatkailua Kainuussa ja verkossa

Maisema Sotkamon Naapurinvaaralta. Kuva: Arto Heikkinen

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) ja Suomen Paralympiakomitea ovat käynnistäneet vuoteen 2023 saakka jatkuvan Luonto Kaikille Kainuu -hankkeen. Hankkeen tavoitteena on tukea palveluntarjoajia kehittämään Kainuun esteettömän luontomatkailun palveluja sekä edistää digitaalista tiedonsaantia luontokohteiden esteettömyydestä.

Hanke edistää esteetöntä luontomatkailua koko Kainuussa. Hankkeessa pilotoitavat talvi- ja vesistöreittien kartoitukset toteutetaan Sotkamossa ja Suomussalmella.

– Sotkamo on Kainuun suosituin matkakohde ja Suomussalmi vetovoimainen luontomatkailukohde. Molemmissa on jo runsaasti infraa valmiina, joten ne toimivat hyvinä pilottikohteina, sanoo projektipäällikkö Petri Rissanen Paralympiakomiteasta.

– Sotkamon Vuokatissa on pitkät perinteet paraurheilusta maastohiihdon osalta ja siellä leireilevät vuosittain lajin huippumaat. Jatkossa palveluita halutaan kehittää myös muille kuin urheilijoille. Suomussalmella sijaitsevassa Hossan kansallispuistossa on jo esteettömiä reittejä ja kalastuspaikkoja, mutta yhdenvertaisuuden näkökulmasta löytyy myös kehitettävää. Niistä tullaan hankkeen aikana tekemään toimenpide-esityksiä, Rissanen jatkaa.

Kyse on siis tiedontuottamisesta reittikuvausten ja kehittämissuunnitelmien muodossa reittien ylläpitäjille sekä alueen luontomatkailualan yrittäjien osaamisen kasvattamisesta niin, että he osaavat ottaa huomioon palveluketjuissansa toimintarajoitteisten henkilöiden tarpeet.

– Olemme jo tavanneet paljon paitsi matkailualan ihmisiä myös kainuulaisia vammaisjärjestöjä. Pilottitapahtumat, joita hankkeen aikana järjestetään, toteutetaan yhteistyössä yrittäjien ja paikallisten vammaisjärjestöjen kanssa. On tärkeää saattaa yhteen alueella toimivat ihmiset, jotta yhteistyö sujuu myös hankkeen päättymisen jälkeen, Rissanen toteaa.

Hankkeen tiedontuottamisosioon liittyy oleellisena osana Outdooractive-palvelu. Se on saksalaisvalmisteinen, Euroopan laajin digitaalinen ulkoiluportaali, josta löytyy reittikuvauksia, kuvia ja videoita ympäri Eurooppaa, myös Suomesta.

– Suomalaisen luonnossa liikkujan näkökulmasta merkittävää on, että Outdooractive-portaalin digitaaliset reittikuvaukset voidaan upottaa kohteen tai palveluntarjoajan omille nettisivuille, mitä meillä Kainuussakin toimijat ovat jo paljon tehneet. Matkakohteen tai palveluntarjoajan sivu on yleisin paikka hakea reittitietoa. Jatkossa toivotaan, että esteetöntä luontomatkailua harrastavat henkilöt löytävät sähköisiltä alustoilta kokonaisia luontomatkailupaketteja reitteineen ja palveluineen, Kajaanin ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Arto Heikkinen avaa.

Tähän mennessä tietoja reiteistä Outdooractiveen syöttäneet palveluntarjoajat ovat voineet vain valita valikosta, onko reitti esteetön vai ei. Se, mitä reitin esteettömyydestä kerrotaan, on ollut täysin reittitiedon tuottajan vastuulla. Uutuutena järjestelmään on kehitetty esteettömyysosio, jonne voidaan luoda reittikuvaus esteettömyysnäkökulmasta huomioiden eri käyttäjäryhmät. Paralympiakomitean aiemman luontoliikuntahankkeen, Esteettömän eräpolun aikana kehitettyä reittien tiedonkeruu- ja kuvailutyökalua tullaan nyt testaamaan ja viemään sähköiselle alustalle.

Luonto Kaikille Kainuu -hankkeen aikana kartoitetaan ja digitalisoidaan vähintään 15 esteetöntä retkeilyreittiä tai -käyntikohdetta esteettömyyskuvailtuna. Esteettömyystiedon tuottaminen on tarkoitus tehdä mahdollisimman helppokäyttöiseksi, jotta jatkossa palveluntarjoajat osaisivat tuottaa niitä itsenäisesti. Hankkeen aikana tuotetut reittikuvaukset toimivat mallikappaleina.

Tärkeä pointti tehtävissä esteettömyyskuvailuissa on se, että niitä voi tehdä myös reiteille, jotka eivät täytä esteettömän reitin kriteerejä. Toimintarajoitteiselle liikkujalle oleellista tietoa voi olla myös se, millaisia haasteita reitti, joka ei esteettömän reitin kriteerejä täysin täytä, tarjoaa.

Rahoitusteknisesti Luonto Kaikille Kainuu -hanke jakautuu kahteen Maaseuturahaston rahoittamaan hankkeeseen. Tiedonhankintaosuus, pilotit ja yrittäjien osaamisen kasvattaminen menevät Kokonaisvaltaisen esteettömän luontomatkailun askelmerkit Kainuussa -hankkeen alle. Digitaalisen työkalun kehittämiseen liittyvä osuus kulkee puolestaan eNature Kainuu -esteetön luontomatkailu -hankkeen alla.


Lisätietoa hankkeesta:

  • Paralympiakomitea, projektipäällikkö Petri Rissanen
    050 555 0345, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

  • Kajaanin ammattikorkeakoulu, projektipäällikkö Arto Heikkinen,
    044 7101 519, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuva: Arto Heikkinen

 

Luonto kaikille: