Jasmine Repo metsästää täydellistä hiihtokelkkaa – SOLIA:lta voit vuokrata talviurheiluvälineitä käyttöösi

Jasmine Repo hiihtämässä purppuraisen taivaan alla metsäladulla.

Hiihdosta innostunut jyväskyläläinen yleisurheilija Jasmine Repo odottaa säännöllistä laduille pääsyä, muttei vielä ole löytänyt omaksi sopivaa hiihtokelkkaa. Paralympiakomitean Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA auttaa etsinnöissä, ja vuokraa hiihtokelkkoja halukkaiden käyttöön ympäri Suomen.

Yleisurheilija Jasmine Repo muistaa hyvin ensimmäisen kerran, kun kokeili hiihtämistä hiihtokelkalla. 18-vuotiaana onnettomuudessa vammautunut jyväskyläläinen oli hiihtänyt viimeksi 11-vuotiaana, eikä nuorempana vielä kävellen liikkuessaan ollut hirveästi pitänyt hiihtämisestä. Seitsemän vuotta alaraajahalvaantumisensa jälkeen Repo aloitti aktiiviurheilun ja ajatteli olevansa hyvässä kunnossa, kun nousi lainatun hiihtokelkan selkään Tikkakosken urheilukentän ladulla.

- Luulin, että urheilukentän ladulla olisi helppo hiihtää, kun alla on tasainen maasto, mutta eipä ollut kenttäkään täysin tasainen pinta! Pienetkin maaston vaihtelut huomaa kelkalla hiihtäessä, ja jouduin myöntämään itselleni, etten ollut niin hyvässä kunnossa kuin kuvittelin. Oli kuitenkin ihanaa päästä nostamaan sykettä ulkona talvella. Mietin heti, miksi olen odottanut tämän kokeilemista näin monta vuotta ja mistä saisi omat hiihtovälineet, Repo muistelee.

Repo sanoo vihanneensa talvia pyörätuolia käyttäessään – vasta päästessään nyt muutamana talvena hiihtämään ja laskettelemaan hänelle on tullut mieleen, että talvikin voi olla kivaa aikaa. Päälajeinaan yleisurheilun heittolajeja keihästä ja kiekkoa treenaavan, keihään F55-luokan moninkertaisen Suomen mestarin on kelkkakokeilujen jälkeen tehnyt kovasti mieli hiihtää, ja lajin ottamista mukaan myös talvikauden treeniohjelmaan on suunniteltu.

- Olemme keskustelleet lajivalmentajani kanssa siitä, että hiihto olisi äärettömän hyvä oheisharjoite treeniohjelmassa. Olenkin nyt pyytänyt tarjousta omasta kelkasta, ja fysioterapeutin kanssa kysyttiin vakuutusyhtiöltä maksusitoumusta. Lenkit puuttuvat hyvin pitkälti talviajalta, joten siinä on treeneissä iso aukko, jota hiihto hyvin paikkaisi.

Jasmine Repo hiihtämässä takaapäin kuvattuna, menossa kohti kauempana näkyvää metsän reunaa ja sen takana häämöttäviä rakennuksia.

Sopivan hiihtokelkan hankkiminen käyttöön ei kuitenkaan ole osoittautunut aivan yksinkertaiseksi. Repo kertoo, että Jyväskylästä olisi löytynyt kyllä edullisestikin kelkka, mutta siinä sukset olivat valitettavan vanhat ja huonosti huolletut. Talviliikunnassa huonot välineet eivät juuri lisää intoa liikkumiseen.

- Välineiden huono saatavuus ja usein myös huono kunto harmittaa. Jyväskylässäkin on vammaisia henkilöitä, jotka haluaisivat hiihtää tai lasketella, mutta jos tarjolla olevat vehkeet ovat huonotasoisia, se ei todellakaan tee liikkumisesta kivaa tai innostavaa. Hiihto ei ole niin pystyssä kuin kelkallakaan helppo laji, vaan vaatii kestävyyttä, voimaa ja sinnikkyyttä, joten jos siinä välineet vielä tökkii, harrastamisesta ei tule mitään.

Repo on vuokrannut Paralympiakomitean Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA:lta laskettelukelkkaa, ja kysyi SOLIA:a pyörittävältä Jukka Parviaiselta apua myös hiihtokelkan kanssa. Tähän mennessä ajoittaiseen käyttöön on löytynyt Pajulahdesta paralympiahiihtäjä Sini Pyyn vanha hiihtokelkka, joka on Jasminelle sopivan kokoinen ja mallinen.

- Kelkkojen ostaminen on kallista, ja kun on elänyt vammatontakin aikaa, tuntuu hurjalta, että esimerkiksi laskettelukelkan pelkkä vuokra toimitusmaksuineen on suurin piirtein sama, millä kävelevänä saisi hyvät välineet ostettua omaksi ainakin käytettynä.

Urheilija on kuitenkin tyytyväinen talviliikunnan apuvälineiden kanssa saamaansa apuun.

- Vuorauspalvelusta saa hyvän avun omaan kokoon sopivan kelkan valintaan, ja SOLIA:n Jukka on laittanut vinkkejä, mistä etsiä ostettavaa kelkkaa. Sain apua myös maksusitoumusten kanssa. Vaikka Suomi on pieni maa, on hienoa, että täällä on niin hyviä tyyppejä neuvomaan apuvälineiden alalla.


Kuvat: Petri Mikkonen

Tutustu SOLIAn palveluun ja välinevalikoimaan täällä

Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA vuokraa liikunnan ja urheilun apuvälineitä kaikille kiinnostuneille sekä opastaa ja neuvoo, auttaa oman välineen hankinnassa ja osallistuu myös liikunnan ja urheilun apuvälineiden kehitystyöhön. SOLIA:lla on tällä hetkellä viisi toimipistettä Suomessa, ja kuudetta ollaan syksyllä 2022 avaamassa Vuokatin hiihto- ja laskettelukeskukseen.

Lisätietoja urheilun ja liikunnan apuvälineistä sekä SOLIAn palveluista: