Tanskalaisdelegaatio vaikuttui suomalaisesta liikunnan apuvälineiden vuokrausjärjestelmästä
Neljän hengen delegaatio Tanskasta vieraili Suomessa tutustumassa muun muassa Malikkeen ja Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIAn toimintaan sekä Helsingin Messukeskuksessa järjestettäviin Apuvälinemessuihin ja Liikuntamaahan.
Delegaatioon kuuluivat Dorten Nørregaard, Mads Brix Baulund ja Tine Soulié Videncenter om Handicap -järjestöstä sekä Jonathan Vaarst Parasport Danmarkista. Karkeasti yksinkertaistettuna Parasport Danmark vastaa Tanskassa paraurheilusta ja Videncenter puolestaan vammaisten henkilöiden liikunnan ja harrastamisen mahdollisuuksista. Videncenterin toimintaan kuuluu tosin paljon muidenkin elämänalueiden asioita, esimerkiksi opiskeluun ja työllistymiseen liittyviä.
Suomeen nelikon toi ennen kaikkea apuvälineiden saatavuuteen liittyvä problematiikka.
– Näen, että Tanska ja Suomi ovat monin paikoin samankaltaisia, esimerkiksi populaatio on suurin piirtein yhtä suuri. Meillä on myös samankaltaisia esteitä ja hidasteita vammaisten henkilöiden urheilemisen ja harrastamisen tiellä, toteaa Videncenterin johtaja Dorte Nørregaard.
Nørregaard jatkaa kokonaisuuden olevan kuin palapeli, jonka yksi oleellinen palanen on liikunnan apuvälineet. Tämän palasen Suomi vaikuttaa saaneen Tanskaa paremmin paikalleen, kiitos pitkälti liikunnan apuvälineitä vuokraavien ja lainaavien tahojen. Näistä merkittävimmät ovat Kehitysvammaisten Tukiliiton alainen Malike sekä Paralympiakomitean alainen Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA. Tanskalla vastaavia apuvälinevuokraamoja ei ole.
– Apuvälineet ovat kalliita ja on tärkeää saada tietää ennen hankintapäätöstä, millainen apuväline sopii sinulle. Saatat kokeilla jotain pyörää vaikka viikon ja tykkäät siitä kovasti, mutta muutaman viikon päästä se alkaakin tuntua tylsältä, kun vettäkin sataa. Jos siinä vaiheessa pyörä jää pölyttymään nurkkiin, kun olet maksanut siitä ison rahan tai vaikka joku muu taho olisi rahoittanutkin sen puolestasi, se on valtavaa haaskausta. Täällä Malikkeen ja SOLIAn ansiosta pääset kokeilemaan välineitä rauhassa ennen ostopäätöstä, sanoo Videncenterin Mads Brix Baulund.
– Ja urheiluseurojen näkökulmasta vaatii hurjasti energiaa ja työntekoa saada kasaan esimerkiksi pyörätuolikoripallo- tai parajääkiekkojoukkue, kun pelituolit tai -kelkat pitää hankkia yksi kerrallaan. Suomessa voi olla yhteydessä SOLIAan, että meillä olisi joukkue, voisimmeko saada tuoleja lainaan, jotta pääsemme alkuun, komppaa Parasport Danmarkin Jonathan Vaarst.
Kotiin palattuaan tanskalaiset jatkavat sen pohtimista, miten Suomen mallista saataisiin parhaat palaset uuteen, tanskalaiseen järjestelmään. Järjestöjen ja eri toimijoiden välinen yhteistyö tulee olemaan avainasemassa ja siihen tanskalaiset ovat valmiita panostamaan. He kertoivat olleensa vaikuttuneita siitä, miten SOLIA ja Malike pystyvät tekemään sulavaa yhteistyötä toistensa toimintaa täydentäen.
Tutustu SOLIAan, Malikkeeseen sekä liikunnan apuvälineitä vuokraavien tahojen yhteiseen Välineet.fi-sivustoon.
SOLIA ja Malike ovat välineineen mukana myös Apuvälinemessuilla ja Liikuntamaassa.